четвер, 30 березня 2017 р.

Підсумки проведення Декади cуспільно-гуманітарних наук



            Згідно з річним планом  роботи школи, на виконання наказу школи від 29.02.2016      № 43 “Про проведення Декади cуспільно-гуманітарних наук”, відповідно до наказу Запорізької міської ради Департаменту освіту і науки від 23.02.2017 № 98р “100-річчя подій Української революції 1914-1921 років протягом 2017-2021”, листа науково-методичного центру департаменту освіти і науки Запорізької міської ради від 23.02.2017 № 03-04/149 “Про вшанування пам`яті академіка Чабаненка В.А.”, з метою активного долучення учнів до кращих здобутків національної культури у її мовному, літературному та історичному процесі, виявлення творчо обдарованої учнівської молоді, розвитку її творчого потенціалу, виховання в молодого покоління українців поваги до мови і традицій свого народу, заохочення учнів до вивчення рідної мови, історії та літератури свого народу, підвищення рівня загальної культури, з 01 березня 2017 року по 10 березня 2017 року в школі було проведено Декаду cуспільно-гуманітарних наук.



             Під час Декади було заплановано і проведено ряд заходів. Всі члени методичного об’єднання взяли активну участь у цьому. Вчителі практикували різні нестандартні форми роботи з учнями, впроваджуючи освітні інноваційні технології: інтерактивні, ігрові, інформаційно-комунікаційні, дослідницькі та ін. Протягом декади було проведено позакласні заходи, презентації, публікації, квести, виставки учнівських робіт тощо. На виконання наказу Запорізької міської ради Департаменту освіту і науки від 23.02.2017 № 98р “100-річчя подій Української революції 1914-1921 років протягом 2017-2021” в Декаду було вміщено інформаційно-просвітницькі заходи, з нагоди відзначення цих подій. Відповідно до листа науково-методичного центру департаменту освіти і науки Запорізької міської ради від 23.02.2017 № 03-04/149 “Про вшанування пам`яті академіка Чабаненка В.А.” було сплановано провести культурно-освітницькі заходи, присвячені пам`яті академіка    Чабаненка В.А.
            Декада розпочалася бібліотечною виставкою «Вічний як народ…», присвяченій 203-ій річниці від дня народження Тараса Шевченка. Учні та вчителі мали можливість переглянути наявні матеріали про життя та творчість геніального земляка, ознайомитись з виданнями його творів. А також на стендах школи були розміщені стіннівки на тему “Україна понад усе”.
            В рамках єлиного методичного дня вчителів, що атестуються, вчителем української мови та літератури Довбнею Н.Я. був представлений відкритий урок в 6-Б класі на тему: “Узагальнення та систематизація знань з теми “Прикметник”. Урок було побудовано на народознавчому матеріалі, влучно підібраний текстовий матеріал про традиції та звичаї українського народу навесні. Довбнею Н.Я. в ігровій формі було поєднано традиційні та інноваційні методи навчання з використанням інтерактивних, інформаційно-комунікаційних технологій.
            03 березня  було організовано та проведено у школі Всеукраїнську українознавчу гру “Соняшник-2017”, в якому взяло участь 196 учнів школи, що на 70 учнів більше минулого року. Вчителями історії Одарюк О.М. та Глухіною Т.П. було проведено круглі столи на теми “100-річчя початку Української революції та сворення Центарльної ради” (серед учнів 10 класу) та “Здобутки та прорахунки в діяльності Української Центральної Ради” (серед учнів 11 класів), година спілкування “Події Української революції на території нашого краю” (серед учнів 8 класів).
            06 березня вчителями початкової школи організовано літературну вікторину за мотивами українських народних казок “У гості до казкових героїв”; у світ казки, дитячої творчості мали можливість поринути відвідувачі виставки дитячих ілюстрацій до прочитаних творів «Казковий вернісаж»: від уявних і справді казкових персонажів до цілком реальних героїв, від звичайного чорно-білого малюнка до справжнього професійного твору. Вчителями української мови та літератури на уроках проведено тематичні інформаційні хвилинки “Наш земляк — Віктор Антонович Чабаненко”, на яких діти були ознайомлені з постаттю В.А.Чабаненка, його життєвим та творчим шляхом. На сайті школи здійснено викладку літератури, творів та наукових робіт, присвячених життю і творчості Чабаненка В.А. В бібліотеці серед учнів 5-11 класів під керівництвом вчителя української мови та літератури Рубльової В.В. було проведено художні читання “Дорога вчителя вся виткана з любові”, присвячені вшануванню пам`яті Чабаненка А.В. Діти з натхненням поринули у світ твочості і поезіїї  нашого земляка, показали свої здібності у декламуванні поезій. Компетентним журі у складі учнів 11 класу було обрано переможця -   ученицю 9-А класу Швець Дар`ю, яка під час читання напам`ять найкраще проявила такі якості як артистизм, знання тексту та виразність читання.
            Новою формою роботи став квест Народна  весняна обрядовість крізь призьму вивчення суспільно-гуманітарних наук”, спільно розроблений вчителями шкільного методичного об`єднання. Учні усіх вікових категорій, працівники закладу могли перевірити знання звичаїв та традицій нашого народу, взяти участь у різноманітних конкурсах та дешифровках.
            9 березня 9-ті класи відвідали КЗ імені О.Довженка, з метою перегляду фільму з нагоди 203-ї річниці з дня народження Тараса Григоровича Шевченка.
            9-10 березня були проведені позакласні заходи: практико-орієнтований урок з дослідженням орфографії текстів поезій Т.Г.Шевченка (5 класи, вч. Горбенко О.Д.), лінгвістичні ігри “Рідне слово немов сузір'я золоте” (8 класи, вч. Затєєва О.А.), брейн-ринг “Знавці творчості Т.Г.Шевченка” (9 класи, вч. Довбня Н.Я.), урок мистецтвотерапії “Із творчості українських митців” (10 класи, вч. Горбенко О.Д.), ігровий проект “Щасливий випадок” (11 класи, вч. Ряпісова Н.В.). Різноманітні творчі завдання, діалогові та інтерактивні технології, вікторини, робота в групах, використані під час проведення заходів, сприяли розвитку кмітливості, критичному мисленню, прищеплювали учням любов до предмету, виявляли і розвивали їх здібності, виховували  почуття колективізму, культури спілкування.
            Для учнів початкової школи було прведено літературно-музична композицію “У сім`ї вольній, новій ми тебе не забули, Тарасе”, присвячена роковинам з дня смерті Кобзаря (8-А клас, вч. Винник-Константинова М.М.), театральну постанову “Веснянки” (5-Б клас, вч. Лайтаренко Ю.І., Остапенко Т.В.).
            Проаналізувавши проведені заходи, можна зробити висновок, що вчителі-предметники суспільно-гуманітарних наук проводять цікаву позакласну роботу з предметів,  впроваджують у практику роботи освітні інноваційні технології, щоб активізувати пізнавальну діяльність дітей, викликати в них стійке бажання набувати ґрунтовних знань і вміння застосовувати їх у житті; формують в учнів такі інтелектуальні вміння, як аналіз, порівняння, виділення головного, а також критичне мислення та здатність приймати відповідальні рішення; виховують вміння співпрацювати з іншими людьми.

            Закриття відбулося урочистим нагородженням переможців конкурсів та оголошенням подяк за участь у Декаді. 

Немає коментарів:

Дописати коментар